Digitala bilder - den stora leksakslådan

Raketen - processverktyg i produktion av video/bildspel

 För många år sedan gjorde jag en processmodell som stöd för eleverna i deras arbete när de jobbade med en fördjupningsprojekt inom något ämne. Jag kallade den Raketen och syftet var att illustrera hur ett fördjupningsarbete byggs upp nerifrån och upp och hur viktigt förarbetet är, d v s att man funderar innan man sätter igång. Raketen publicerades i boken   Informationsfärdighet i praktiken : skolbibliotekarier och lärare i samverkan (2007). 

Nu har denna modell fått en syskonraket. Denna nyfödda raket är tänkt att användas på samma sätt men är direkt riktad till processen då eleverna ska skapa en video eller ett bildspel.

När man bygger en raket måste den stå på en stadig ramp -annars rasar raketen ihop. Så är det även för denna raket. Och precis som vid syskonraketerna - Marsraketen (tänkt för de yngre eleverna) och Venusraketen (tänkt för de äldre eleverna i grundskolan) börjar man jobba underifrån och jobbar sig upp till själva avskjutningen dvs presentationen.


Här är länken till pdf-filen som du också kan skriva ut.

______

Nilsson, Monica (2007). Informationsfärdighet i praktiken : skolbibliotekarier och lärare i samverkan. Lund : Bibliotekstjänst

Kommentarer