Glad påsk!

Tidens tand


Föränderlig är vår värld. I synnerhet hugger tidens tand tag i en blogg som denna som handlar om digitala verktyg i skolans värld. Verktygen och möjligheterna förändras. Översyn är något man behöver göra kontinuerligt. Vilket jag får erkänna att jag inte gör. Siktet är inställt alldeles för mycket framåt. Jag ger mig inte tiden till att rota igenom och städa i den gamla blogghögen. 

Men nu är det dags! 

I veckan har det blivit en översyn av inläggen kring ämnet skriva och berätta. En del inlägg som låg där och skvalpade behövde fräschas upp. Det finns säkert fler - men nu är i alla fall några uppdaterade.

Skriva och berätta! Visst kan vi som skolbibliotekarier inspirera och tillsammans med lärare ge det som står i läroplanen:

"Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter att kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga."

.... och i kursplanen i svenska skolår 4-6

"Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg. Bearbetning av egna och gemensamma texter till innehåll och form. Att ge och ta emot respons på texter."

Vi kan inspirera till att visa på verktygen som kan fånga in en berättelse och placera den fint inramad med bläddersidor, ljud och bild. Dessutom med lätt ändringsbara designer som stöd. Mallar som du själv ändrar efter tycke och smak. 

Vilken möjlighet det är för eleverna! Tänk att kunna få en slutprodukt som en proffsig bok! 

Visa dina lärare hur enkelt det är. Språkglädje och bildskapande på ett bräde.

Tiden framåt här på bloggen, kommer att fokusera på digitala verktyg för att skriva och berätta.


Photo by Ugur Arpaci on Unsplash

Kommentarer