När samvetet krockar med kreativiteten

AI-genererad lektionsplanering för källkritik i åk 7. Del 2.



Del 2. ChatGPT planerar lektioner i källvärdering åk 7

Leken med min hjälpreda fortsatte med att jag bad om hjälp med att ta fram lektionsplanering kring källvärdering. Även denna gång använde jag mig av en del av centralt innehåll från kursplanen i SO åk 6-9.


KÄLLKRITIK ÅK 7


Jag: Jag skulle också behöva en lektionsplanering för skolår 7 om kritisk granskning av information, ståndpunkter och argument som rör sam­hälls­frågor i såväl digitala medier som i andra typer av källor.

ChatGPT: "Absolut, här är en möjlig lektionsplanering för skolår 7 som fokuserar på kritisk granskning av information och ståndpunkter rörande samhällsfrågor i både digitala och andra typer av källor:

Lektion 1 - Introduktion till kritisk granskning av information och ståndpunkter (60 minuter)

  • Diskutera med eleverna varför det är viktigt att vara kritisk när man tar emot information och ståndpunkter om samhällsfrågor.
  • Presentera begreppen "desinformation" och "fake news" och diskutera hur de kan påverka människors syn på samhällsfrågor.
  • Ge eleverna exempel på hur desinformation och fake news sprids i digitala medier och diskutera varför det är viktigt att kritiskt granska information även på dessa plattformar.

Lektion 2 - Att bedöma källor (60 minuter)

  • Diskutera med eleverna vad som gör en källa tillförlitlig eller opålitlig. 
  • Presentera olika typer av källor, till exempel tidningar, webbsidor, bloggar och sociala medier, och diskutera hur man kan bedöma deras pålitlighet.
  • Ge eleverna olika exempel på källor och be dem bedöma deras pålitlighet utifrån olika kriterier.

Lektion 3 - Att granska argument (60 minuter)

  • Diskutera med eleverna vad som gör ett argument övertygande eller oövertygande.
  • Ge eleverna exempel på argument kring en samhällsfråga, till exempel klimatförändringar eller jämställdhet, och be dem granska argumenten utifrån olika kriterier.
  • Uppmuntra eleverna att diskutera sina synpunkter och resonemang med varandra.

Lektion 4 - Att granska medias rapportering (60 minuter)

  • Diskutera med eleverna hur medier rapporterar om samhällsfrågor och hur det kan påverka människors syn på dem.
  • Ge eleverna exempel på olika medias rapportering om en samhällsfråga och be dem granska rapporteringen utifrån olika kriterier, till exempel källkritik och vinkling.
  • Uppmuntra eleverna att diskutera hur rapporteringen kan påverka människors syn på samhällsfrågan.

Lektion 5 - Avslutning och sammanfattning (60 minuter)

  • Diskutera med eleverna vad de har lärt sig under de föregående lektionerna och hur de kan använda sin kunskap i framtiden.
  • Ge eleverna en uppgift där de får tillämpa sin kunskap om kritisk granskning av information och ståndpunkter på en samhällsfråga.
  • Uppmuntra eleverna att reflektera över hur de kan fortsätta att vara kritiska och medvetna mediekonsumenter i framtiden.
Sammanfattningsvis har denna lektionsplanering fokus på kritisk granskning av information och ståndpunkter, och hur man kan tillämpa detta på samhällsfrågor i både digitala och andra typer av källor. Genom att introducera eleverna till begrepp som desinformation och fake news, samt olika metoder för att bedöma källors pålitlighet och granska argument och medias rapportering, kommer eleverna att få verktyg för att kritiskt granska information och ståndpunkter som de möter i sina liv och i samhället.

Lektionsplaneringen innehåller också tid för diskussion och reflektion, vilket kan bidra till att eleverna förstår vikten av att vara medvetna mediekonsumenter och fortsätter att tillämpa sin kunskap i framtiden."

Bilden gjord med hjälp av Bing Image Creator

Kommentarer