"Jag skojar ju bara" - Politisk kommunikation i förklädnad

Inspirera till att skriva - TidskriftFå med dina lärarkollegor till att stimulera skriv- och läslust genom att väcka skaparkraften hos era elever. Tillsammans - eller var och en för sig - kan eleverna göra ett onlinemagasin ... eller varför inte en liten bok?

Som vanligt tipsar jag om Canva :-) Via skolinlogg kan eleverna samarbeta om en berättelse - eller jobba var och för sig.

Gå till Canva och välj Tidning. Välj en mall!  Mallarna består av flera sidor, t ex innehållsförteckning  och sidor med brödtext. Välj hur många av de här sidorna du vill ha och ersätt med din egen text och dina egna bilder. Ta bort de sidor i mallen du inte behöver. 

Jag upptäckte att det är skillnad på att söka på Tidning och Tidningsomslag.... så prova med båda sökningarna. Det tycks som om Tidningsomslag inte alltid har de där extra sidorna med spaltindelning för brödtext o s v.

Enklast är sedan att skriva texten i ett annat program och kopiera textavsnitten lite i sänder. och klistra in i Canvamallen.

Nedan ser du olika symboler som finns på varje sida i din publikation.

1 - flytta denna sida uppåt

2 - flytta denna sida nedåt

3 - Lås resp öppna sidan från låst läge

4 - Duplicera sidan

5 - Släng sidan

6 - Lägg till en sida


När du är nöjd är det bara till att ladda ner i pdf. Du kan också dela den direkt med länk på Canva - eller ladda ner och sedan ladda upp till där du brukar dela filer från.

Klickar du på bilden får du ett blädderex i pdf.

Jag gjorde det här lilla utkastet på hur en sådan tidskrift kan göras. Vill du ladda ner och kolla - utan att själv leka :-) klicka här! 

MALL: Om du i stället själv vill leka och använda utkastet till mall så har du länken här! Sen är det bara till att testa - och göra dig klar att visa och inspirera din lärare att göra ett projekt med skrivlust tillsammans!

Tyvärr har jag inte Canva Pro (vilket du som verksam i skolan har gratis tillgång till). Jag som inte har tillgång till mallar och bilder som ingår i Pro, slarvar ofta och missar den där lilla guldkronesymbolen som visar att materialet är skyddat och enbart till för Pro användare.... 

Det blev därför lite strul när jag skulle ladda ner projektet med magasinet av samlade berättelser av elever i en fiktiv sjundeklass när jag upptäckte att det fanns inbäddade bilder i mallen som jag inte hade tillgång till.

Jag har också försökt få texten till att flöda över till nästa spalt eller nästa sida - men misslyckats hitta en sådan funktion. Så det blir till att göra det manuellt.....

Nedan ser du olika symboler som finns på varje sida i din publikation.

1 - flytta denna sida uppåt

2 - flytta denna sida nedåt

3 - Lås resp öppna sidan från låst läge

4 - Duplicera sidan

5 - Släng sidan

6 - Lägg till en sidaMed diverse brasklappar levererade som ursäkter för brister i designen så har du här en länk till en mall som du själv kan testa om du känner dig lite sugen på att jobba tillsammans med eleverna i ett skrivprojekt.

Blädderversion

Mall till skrivprojekt - Tidskrift

Hör gärna av dig och berätta om hur det går!

LÄS MERCanva!

Det går lika bra att jobba med Adobe Express! Men just nu har jag en för brant inlärningskurva för att ta i tu med att lära om på nytt:-) Möjligheterna, i detta som tidigare var Adobe Spark, har blivit så många fler - men också svårigheterna. Ju färre möjligheter - desto lättare att intuitivt använda tekniken. Återkommer!


Kommentarer