Fortsätt till huvudinnehåll

Boktips på video

Spridningen av falska nakenbilder - viktigt skolsamtalSpridningen av AI-generererade nakenbilder, monterade på ansikten av människor som ovetandes blir till ett fotocollage online, är en allvarlig fråga som är viktig att ta upp i skolans värld. 

Jag läste i dagarna en artikel om 22 familjer i Almendralejo i Spanien som anmält spridningen av AI-genererade nakenbilder på sina minderåriga döttrar.  De misstänkta är alla kamrater till flickorna, mellan 13 och 15 år. Totalt rör det sig om 21 misstänkta pojkar. Den äldsta är 15 år, medan fem av dem är yngre än 14 år.  Åklagarmyndigheten utreder om brottsbalken möjliggör åtal av de minderåriga.  Förutom att fotona i sig är kränkande så riskerar pojkarna att dömas för brott mot dataskyddslagen. Händelserna har lett till en omfattande debatt kring missbruk av artificiell intelligens. 


Björkman, M. (2023, September 29). Många inblandade i spridningen av falska nakenbilder - Sydkusten.es. Sydkusten.es. https://www.sydkusten.es/engine.php?sectionId=11&articleId=39507

 Bilden skapad med Bings Image Creator
Kommentarer