Publicerad av
Skolbiblioteksresursen - Monica Nilsson-Ehrenstråle
Administration
AR/VR/AI
Chatbots
ChatGPT
Fortbildning
Handledning
Kvalitetsarbete
Källvärdering
MIK
Rektor
Samarbete
Styrdokument
Stöd
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Det är inte lätt att hänga med och risken att man känner sig dum och utanför är stor. Försvarsmekanismerna slår till och man vänder ryggen åt det hela. Man sätter en ära i att inte befatta sig med det nya.
Vi människor vill gärna känna oss hemma i det vi gör. Man vill ha det som är välkänt och bekant. För många är självkänslan dessutom nära kopplad till de färdigheter man har utvecklat i sitt arbete. När nya krav ställs kan det skapa en känsla av otillräcklighet – som om den tidigare kunskapen inte längre räcker till. Det är därför naturligt att man intar en reserverad och t o m negativ inställning till det nya som man upplever ta bort den trygghet i status man hade innan. Man är rädd för det okända. Dessutom har man fullt på sitt bord redan och känner att det här nya en pålaga som lagts ovanpå.
Även om jag är van vid att jobba med digitala verktyg kan jag känna en släng av det här. Jag tror att flera av våra lärare och elever upplever liknande.
Jag har tidigare skrivit och tjatat om hur lätt det är att göra presentationsmaterial i Canva, Adobe Express mfl. Men designverktygen idag i AI-spåren, har fått många finesser. I dag har tyvärr vissa funktioner blivit mer omständiga - naturligtvis tack vare utvecklade funktioner som självklart är bra - men som man inte alltid behöver. Lätt som en plätt var det att göra om ett litet kort bildspel till en video... men nu fastnar jag i irrgångarna av alla möjligheter. Det är ett helt nytt sätt att tänka.
Kanske är det jag som blivit segare i intuitionsledningarna när det gäller användningen av de nyare designverktygen. För att lyfta fram en känd device: Det var mycket bättre förr .... i alla fall enklare. De olika möjligheterna som idag erbjuds gör att det där enkla snabba angreppet att slänga ihop nåt snabbt försvinner och ersätts av tusen olika möjligheter .... om man nu inte förstås vill släppa taget och låta AI:n helt och hållet generera hela designen.
Har man tidigare inte varit van vid att jobba med olika digitala verktyg är ribban ju ännu högre upp! Vi, som skolbibliotekarier, kan hjälpa till att sänka ribban och minska risken för att alltför många vänder ryggen åt det nya? Men hur och vad kan vi göra för att få fler att våga ta steget in och våga prova AI:s olika tillämpningar?
Här är några tankar och förslag:
Kommentarer
Skicka en kommentar