Den svåra konsten att lära om

Planering inför hösten - 1. Introduktion




Nu startar allt på nytt! Välkommen tillbaka till ett nytt intensivt läsår! Hoppas du har kunnat ladda dina batterier under sommarledigheten!

Den här tiden innan elevernas anstormning brukar kännas extra spännande då det känns som om alla möjligheter står på vid gavel. Det är den här tiden elevfria tiden man kan hinna med och lägga upp strategin för det nya läsåret. Strategin över hur man på bästa sätt kan bli en viktig resurs till både elever och lärare.

Jag har också laddat. Även om jag kanske inte behöver, eftersom jag slipper jobba i skarpt läge och befinna mig inte mitt i smeten, som du. Istället kan jag i lugn och ro sitta där framför datorn och baka ihop en deg av idéer som kanske kan ge dig, som nu kör igång ett nytt läsår, några smulor av inspiration. 

För att inte gå vilse under terminen kan det vara bra att ha en orienteringskarta att följa någotsånär. Kanske hann du med i slutet av vårterminen att skissa på en plan över hur du tänker dig höstterminen när det gäller att få med "dina" ämnen i elevernas lärande - om inte så passa på nu och sätt dig nu i lugnet före stormen och rita upp den.

Med pennan och pappret i högsta hugg kan du börja med följande frågor till dig själv:

Vad? Vad ska du prioritera i år? Hur blev förra läsåret? Vad var lyckat, kunde gjorts annorlunda, saknades? Vilka lärarkollegor ska du samarbeta med denna terminen? Vilka ämnen och ämnesområden kan vara intressant att jobba med?
Varför? Tänk igenom mål med det du bestämmer dig att ta med dig i din planering av undervisningen? Koppla till läro- och kursplaner så att lärarna förstår vitsen med att följa med i ett spännande samarbete. 
Hur? Vilka olika tekniker, verktyg och metoder ska ni jobba med?
När? Planera också grovt när du ska hinna med så att du inte överlastar ditt schema!

När du någotsånär lagt ut riktningen blir det dags att försöka presentera dina tankar för andra för att få input och kunna forma det hela tillsammans med dina lärarkolleger. Det är inte gjort i en handvändning att försöka förmedla sin egen bild av det man erbjuder till sina lärarkolleger som har fullt i huvudet av sina egna tankar inför den nya terminen.

Förslagsvis gör du en meny av det hela. Så kan dina lärarkolleger i lugn och ro baka in dina tankar in i sina egna funderingar och idéer - och tillsammans kan ni göra storverk.

Det är lite som att baka -  att röra ihop en deg som ska jäsa ... Man tillför olika ingredienser och sedan låter man det vila och knådar sedan lite till och bakar ut till färdiga idélimpor. 

I inläggsserien Planering inför hösten ingår:

Kommentarer