Den svåra konsten att lära om

Styrdokument att luta sig emot - Läroplan för grundskolan

 

Välkommen tillbaka till ett nytt läsår och ett blogg-år med outforskade ämnesområden.

 Hoppas du haft det riktigt gott under sommarledigheten! Själv har jag och mannen min tagit små härliga avstickare till olika orter här i Skåne tack vare Skånetrafikens förmånliga Sommarkort. För lite över 700 kronor per person har vi kunnat resa fritt på tåg och bussar under två månader. Härligt att kunna spontanresa utan krav på planering och packning. 

Men ledighet behöver omväxling med arbete och vardagsrutiner annars blir den tidigare goa ledigheten som en grå vardag. Själv är jag nu laddad för ett nytt blogg-år och sugen på att komma igång. Hoppas du också är det och hänger med? 

Nu innan det är skarpt läge och eleverna är tillbaka och fyller dina arbetsdagar med mångfacetterade arbetsuppgifter - passa på att fördjupa dig i den nya läroplanen och kursplanerna!

Flera mål sticker ut i läroplanen där vi skolbibliotekarier och lärare kan få ett spännande och roligt läsår tillsammans i ett gemensamt arbete för ökad måluppfyllelse för eleven. 

Jag har tjuvstartat terminen med att med mina skolbiblioteksglasögon läsa de nya styrdokumenten för grundskolan. I några inlägg framåt kommer jag att göra nedslag i olika ämnen där jag tänker mig gemensamma beröringspunkter för samarbete mellan skolbibliotekarien och läraren. Från min egen erfarenhet vet jag hur engagerad och uppfylld man blir av att arbeta så tillsammans. Det ger så mycket tillbaka. 

Men detta samarbete innebär att man verkligen jobbar tillsammans -  d v s båda parter (och extra resurser) är med och är delaktiga i hela processen. Se gärna tidigare inlägg i temat : Planering inför hösten

Läs och fundera på nedanstående övergripande kunskapsmål och riktlinjer i Lgr22. Vilka samarbetsprojekt kommer du på?  Starta idémaskinen och planera för hur vi som skolbibliotekarier kan bli en viktig del i skolans ansvar att eleven efter genomgången grundskola kan: 

  • använda såväl digitala som andra verktyg och medier för kunskapssökande, informationsbearbetning, problemlösning, skapande, kommunikation och lärande,
  • använda sig av ett kritiskt tänkande och självständigt formulera ståndpunkter grundade på kunskaper och etiska överväganden,
  • lära, utforska och arbeta både självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga,
  • använda det svenska språket i tal och skrift på ett rikt och nyanserat sätt,
  • kommunicera på engelska i tal och skrift samt ges möjligheter att kommunicera på något ytterligare främmande språk på ett funktionellt sätt,
  • m fl

Dessutom betonas att rektorn har ett särskilt ansvar för att 

  • skolbibliotekets verksamhet används som en del i undervisningen för att stärka elevernas språkliga förmåga och digitala kompetens,

Så visst är vi med på banan nu denna nya och spännande hösttermin 2022!

Jag har som vanligt lekt lite med att ta fram material som kanske kan vara stöd inför korsbefruktningen mellan Lgr22 och skolbibliotekets mer detaljerade MIK-mål. Eftersom eleverna står i startgroparna för att komma in i skolan publicerar jag denna veckan det material som är färdigt. 

Materialet jag kommer att presentera har sina skönhetsfläckar eftersom det tillkommit under kort tid nu i slutet av ledigheten. Så förvänta dig uppdateringar efterhand. Jag är också tacksam om du ger mig feedback. Det finns massor av förbättringar som du kan föreslå! Tillsammans kan vi göra det bättre och mer användbart för fler.

__________

Detta inlägg ingår i en serie blogginlägg kring de nya kursplanerna sedda utifrån ett samarbetsperspektiv skolbibliotekarie och pedagog. För att inte missa något inlägg - prenumerera gärna på bloggen (se anmälningsblankett överst till höger).

Kommentarer