Glad påsk!

Övervakningskapitalismen - reflektioner från Snowden



Kan inte annat än nicka och samtidigt skaka på huvudet när jag läser Snowdens bok "I allmänhetens tjänst". Han sätter fingret på det internet som vi idag alla tvingas befinna oss i och vara del av. Vi gamlingar som var med när internet introducerades minns det internet vi nu saknar. Skillnaden på perspektiv och syfte hos gamla och nya internet, är bråddjup. Snowden benämner denna kidnappning av internet som övervakningskapitalism - ett bra ord för det som vi alla befinner oss mitt inuti. Maktlösa som vi är i denna virvel där vi kastas fram och tillbaka samtidigt som vi försöker - och ibland tror att vi kan - ändra och bestämma riktning själva.

Företagen insåg "att människor ute på nätet var mycket mindre intresserade av att köpa än av att dela, men att den mänskliga samhörighet som möjliggjorde internet kunde omsättas i pengar. Om det folk mest ville göra på nätet var att kunna berätta för sin familj, sina vänner liksom för främlingar vad de höll på med och att få veta vad deras familj, vänner och främlingar höll på med, då behövde företagen bara räkna ut hur de skulle sätta sig i mitten av dessa sociala utbyten och förvandla dem till vinst." (Snowden 2019, s 11)

Det är frustrerande att behöva befinna sig i den situation vi nu alla är i när vi söker på internet. Mest irriterad blir jag på sökresultaten som Google levererar. Det är så stor skillnad mot hur det var i början. Nu är det marknaden som styr vad som visas fram.

Bok:
Snowden, Edward J. (2019). I allmänhetens tjänst. Stockholm: Leopard förlag


Bild av M P från Pixabay

Kommentarer