Gör resor tillbaka i tiden med chatboten!

Skaffa dig en Ulla-Bella!

Bild av Alexas_Fotos från Pixabay 

Skaffa dig en Ulla-Bella

(Omarbetat inlägg)

Sliter du ditt hår i förtvivlan när du läser mina blogginlägg? Stiger blodtrycket när du ser alla förslag och "käcka" idéer och tänker på din egen arbetsbelastning. Du som är alldeles ensam att ansvara för ditt skolbibliotek, eller t o m dina skolbibliotek om du har tjänstgöring på flera! Du hinner knappt hålla näsan ovanför alla bokhögarna som väller upp på ditt skrivbord...

På alla mina skolbibliotek har jag haft en "Ulla-Bella-sekreterare" som skötte allt det administrativa i biblioteksjobbet. Jag kunde ägna mig åt det pedagogiska arbetet och fullt ut samarbeta med mina lärarkollegor. Det har handlat om det som väl kallas "arbetsmarknadspolitiska" åtgärder där långtidsarbetslösa erbjuds att prova på olika jobb. Det kan tyckas kortsiktig och jobbigt att behöva introducera en biblioteksassistent med jämna mellanrum. Visst har det ibland varit si och så - men då i undantagsfall. Övervägande delen av de som jag haft förmånen att jobba tillsammans med har varit en värdefull tillgång i skolbiblioteket! Dessutom har ofta deras tid blivit förlängt i fler perioder. Ibland med hjälp av Försäkringskassan och ibland genom att mina rektorer beslutat betala ut några procent lön när de såg vikten av den här personens arbete. Ofta blev det också så att biblioteksassistenten fick möjlighet till fler arbetsuppgifter inom skolan. Det har varit en win-win person för alla. 

Min senaste biblioteksassistent hade jag i många år. När hon kom var hon helt obekant inför biblioteksvärlden och bokläsande. Hon är i dag en klippa i skolbiblioteksverksamheten genom sin kunskap om ungdomsböcker och sin förmåga till god kontakt med eleverna. Denna Ulla-Bella-sekreterare tar hand om allt det administrativa i skolbiblioteket:  circulation av media - registrering, utlån, återlämning, kravhantering, bokuppsättning? 

Bemanningen är av avgörande betydelse för hur verksamheten ser ut, d v s den verksamhet som du har utbildning för och som är en viktig del i läroplaner och kursplaner.

För något år sedan hade jag ett inlägg om just bemanningen och möjligheten att bedriva pedagogisk skolbiblioteksverksamhet. Då gjorde jag en liten tårta med olika tårtbitar. Se inlägget Öka dina förutsättningar

Hur ser din tårtbit ut? Är den största delen ägnad åt administrativt arbete som någon annan kan göra?  

 




Monica Nilsson-Ehrenstråle

¹ För dig som inte känner till Ulla-Bella. Läs mer om henne på Wikipedia.




Kommentarer