Gör resor tillbaka i tiden med chatboten!

Skolbibliotekarien - en kugge i läsutvecklingen


Ja, skolbiblioteken är verkligen ett nav för läskultur - o m  vardagsverkligheten är en verksamhet med behörig skolbibliotekarie med relevant arbetstid, med bra budget och med driv att i samarbete med lärarna föra in läslusten in i alla skolans vrår.

Läs om hur man jobbar på Enbacksskolan - en F-9 skola i Tensta. Cilla Dalén jobbar där på heltid som bibliotekarie för 400 elever. Språkutveckling och läsning är prioriterat på hela skolan. Samarbetet med lärare och annan personal har haft stor betydelse för skolbibliotekets verksamhet. I arbetsplanen för skolbiblioteksverksamheten formuleras hur bibliotekets verksamhet bidrar till elevernas läsutveckling. Eleverna från förskoleklass till tredje årskurs har bokade lektioner med Cilla varannan vecka. Lektioner där läraren alltid är med, vilket gör att eleverna kan koppla samman det som sker under bibliotekstiden med sin "vanliga" undervisningen. Ett arbetssätt som också gör att läraren och skolbibliotekarien lär av varandra. 

LÄS mer i denna matnyttiga artikel publicerad på Skolverket under innehållssidorna Skolutveckling - Inspiration och stöd i arbetet - Inspiration och reportage .... vilket gör att många fler än de redan frälsta skolbibliotekarierna hittar den! Naturligtvis är artikeln också direkt publicerad på innehållssidorna för oss skolbibliotekarier. Missa inte att gå in på den specialportalen då och då och hämta inspiration som gärna kan spridas vidare till din skolledning och lärarkollegor!

.... och vill du veta ännu mer om hur Cilla jobbar med läskultur? Gå in på hennes blogg där hon bloggat flitigt under elva år! : "Vad gör de i biblioteket?" 


____

Arikeln hittar du här:
Skolverket. (2023). Skolbibliotek - ett nav för läskultur. Skolverket.se. https://www.skolverket.se/skolutveckling/inspiration-och-stod-i-arbetet/inspiration-och-reportage/skolbibliotek---ett-nav-for-laskultur


Photo by Guy Basabose on Unsplash

Kommentarer