Digitala bilder - den stora leksakslådan

Skolbibliotekarien - Superhjälten i AI-djungeln



S o m  jag önskar just nu att vi hade en stark infrastruktur med skolbibliotekarier i våra skolor och en organisation för skolbibliotekarier! Just nu i detta guldläge. När snart varje skola skriker efter hjälp inför den nya utmaningen AI-språkmodellernas invasion i skolan! 

Manegen är ju så krattad för oss! Den röda mattan är utrullad. 

Men så tyst det är. Trots att en hel yrkeskår av informationsspecialister står redo att tåga in i skolorna. Var är basunerna och kampanjen riktad till skolledningen som berättar om denna eminenta resurs som står i farstun och stampar?

... eller?  Är vi skolbibliotekarier lika förvirrade som alla andra. Står vi där också och undrar var allt det här kom ifrån - så snabbt att vi inte hann med? Vi hade ingen som berättade för oss om denna lavin som var på gång. Ingen organisation som var på tårna och berättade för oss där ute på golvet. 

Vi är lika omtumlade som alla andra - trots att vi är informationsspecialister! 

Ingen ställer heller krav på oss. Så länge vi håller snyggt i hyllorna.

Vi står där ensamma var och en i våra skolbibliotek. Vi gör så gott vi kan - var och en på vårt håll. 

Men tänk vilken offensiv det skulle ha blivit - Se det framför dig: De där Stålmanneiklädda skolbibliotekarierna som med sina röda mantlar flyger in genom skoldörrarna och räddar lärare och rektorer med sina kunskaper och färdigheter.  Som träder in och med lugn röst säger: Det här fixar vi tillsammans!

AI-genererad bild via Bing Image Creator

Kommentarer