Digitala bilder - den stora leksakslådan

Samundervisning - Skolbibliotekarien och läraren i ett team

 


I studien, Librarian-teacher co-teaching and the role of school librarians in facilitating inquiry and maker learningkring samundervisning skolbibliotekarie och lärare, kände jag igen den där underbara känslan av att helheten blir så mycket större än de ingående delarna var för sig. Att arbeta tillsammans så i ett team ger så många bieffekter som gynnar, inte bara eleverna, utan även de lärare och skolbibliotekarier som samundervisar. Det ena leder till något annat och så mycket mer!

Det funkar verkligen att jobba så här. Så synd att så få - elever, skolbibliotekarier och lärare - får uppleva dessa möjligheter! Istället är verklighetens skolbibliotek allt för ofta skolbibliotekarier som stressar sig fram mellan flera skolor och som får skippa all pedagogik och istället fokusera på att ta hand om bokbergen som samlats från förra veckans besök. 

Ovanstående studie undersöker hur skolbibliotekarier och klassrumslärare kan undervisa tillsammans. Under tre års tid gjordes observationer och intevjuer.  Deltagande skolbibliotekarier och lärare arbetade  tillsammans under hela instruktionsprocesserna – från planering till genomförande till bedömning. 

En stor del av samundervisningen skedde genom samplanering. 

Skolbibliotekarierna ledde undervisning och gav  individuell coachning.  

Pedagogerna samarbetade kring bedömningar, före, under och i slutet av undervisningen. 

Klassrumslärarna var experter på innehållsområdet, och bibliotekariernas expertis omfattade bland annat processer och för informationsprocesser.  

Resultaten tyder på att samundervisning mellan bibliotekarier och lärare avsevärt underlättar elevcentrerad undervisning i skolorna. Samundervisning gör det möjligt för både skolbibliotekarier och klassrumslärare, att möta elevernas olika behov, förbättra förhållandet pedagog-elev, utöka sin egen professionella expertis och gemensamt kunna erbjuda  undervisning på sätt som inte är möjliga med bara en lärare. 

Lärare och bibliotekarier som deltog i studien var överens om att samplanering var avgörande för enheternas framgång och där man  med sina olika idéer befruktade undervisningen och tillsammans bildade team. Resultatet visade hur betydelsefull den gemensamma planeringen var. Den visar också hur viktiga rollerna för skolbibliotekariens deltagande är:

  • Co-planning
  • Co-implementing
  • Co-assessing
  • Coching teachers

Det finns så mycket mer att lyfta upp från denna studie. Läs den och ta med dig godbitarna och använd dem i att marknadsföra samundervisning!


Koh, K., Ge, X., & Petrella, J. B. (2022). Librarian-teacher co-teaching and the role of school librarians in facilitating inquiry and maker learning. School Library Research, 25. www.ala.org/aasl/slr/volume25/koh-ge-petrella


AI-bild skapad via Bing Image Creator

Kommentarer